Kruh je od davnina osnovna namirnica najvećeg dijela ljudske populacije, no danas naše preferencije oko izbora kruha i očekivanja od proizvoda nisu ni blizu prijašnjim.
Uvažavajući tu činjenicu, kao i suvremene trendove povratka zaboravljenim metodama i vještinama izrade kruha, te sve veći interes za konzumacijom zdrave hrane, Suvremeno učilište u suradnji s Visokom školom Aspira pokreće program artisan pekarstva, odnosno majstorskog načina pripreme kruha i pekarskih proizvoda bez aditiva i pojačivača okusa.
Program je namijenjen svima koji žele savladati zaboravljene tradicionalne metode i vještine pripreme kruha i pekarskih proizvoda, kao i profesionalcima koji su svjesni činjenice da je za svaki ozbiljan restoran važna samostalna izrada kruha.
Program obuhvaća sljedeće nastavne teme:
- osnove kruha
- zamjes i pečenje bijelog, integralnog, kukuruznog i raženog kruha
- tijesta s primjesama
- pripremu kiselog kvasa
Polaznici će na ovom programu naučiti sve o komponentama i kemiji kruha – o vrstama brašna, proteinima u brašnu, vrstama kvasaca i kako se ponašaju u spoju sa brašnom, te kako voda i sol utječu na tijesto. Teorijski i praktično će savladati procese i načine pripreme kruha, temperature fermentacije kao i pripremu zajedničkog kiselog kvasa i individualnog kiselog kvasa.
Uz navedeno, program obuhvaća i pripremu kruha u različitim pećnicama (pećnice na plin i struju, konvektomati, krušne peći), kao i praktično znanje o pravilnom oblikovanju i zatezanju štruca.