Znate li da je najtraženije zanimanje  u ugostiteljstvu sommelier? Nemojte čekati i tražiti posao već se pripremite i educirajte tako da poslodavci traže Vas.

Zbog intenzivnih ulaganja u ugostiteljstvo i hotelijerstvo, otvaranja ozbiljnih hotela i restorana te sve zahtjevnijih gostiju došlo je do potrebe za vrhunski ugostiteljskim kadrom, odnosno za educiranim i obučenim sommelierima koji su izrazito deficitarni na tržištu rada.

Za razliku od drugih edukacija iz područja sommelierstva, koje se najčešće polažu u stupnjevima, Suvremeno učilište u suradnji s Veleučilištem Aspira nudi kompletan program realiziran kroz jedan semestar. U sklopu programa ukomponirane su i radionice i predavanja iz sommelierstva i enologije hrvatskih te svjetskih vinskih regija uz mentorstvo vrhunskih sommeliera.

Program je namijenjen svima koji žele steći nova ili unaprijediti ranije stečena znanja i vještine, odnosno steći kompetencije iz područja sommelierstva i enologije te ugostiteljstva u cjelini, neovisno o tome radi li se o zaposlenima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu ili vinskim entuzijastima koji se u tom području žele osposobiti.

Cilj programa je i usavršiti polaznike za upravljanje ponudom ugostiteljskog objekta, poznajući specifičnosti posla te vodeći računa o ekonomskoj isplativosti u obavljanju zadanih poslova, istovremeno pazeći na racionalno korištenje radnog vremena kroz efikasnost obavljenog posla.

Kompetencije koje polaznik stječe završetkom programa:
  • prepoznati vina i ostala alkoholna pića, na osnovu njihovih temeljnih karakteristika
  • sastaviti vinsku kartu, ovisno o kategorizaciji objekta
  • razlikovati tehnike prezentacije i načine otvaranja vina i pjenušaca
  • degustacijom prepoznati karakteristike pojedinih vrsta vina
  • upariti vino s jelom ili jelo s vinom poznajući stručne tehnike
  • predložiti aperitivno i digestivno piće poznajući razne vrste alkoholnih pića
  • odabrati vodu ovisno o vinu i odabiru jela
  • pravilno voditi skladište vina i ostalih pića
  • razlikovati cigare iz humidora poznajući vrste cigara primjenjujući tehnike paljenja cigara
  • prepoznavati želja gosta tehnikom neverbalne komunikacije
  • organizirati tijek posluživanja gostiju i pravovremeno reagirati na mogućnost eventualnih problema prilikom servisa
  • upravljati kvalitetom usluge kroz različite načine prikupljanja informacija o zadovoljstvu gosta
  • na pravilan način dočekati, smjestiti i primiti narudžbu od gosta
  • primjenjivati načela HACCP sustava te na siguran način obavijati posao vodeći računa o osobnoj sigurnosti osoblja i gostiju
  • koristiti bon ton i razlikovati kulturološke različitosti raznih kategorija gostiju
null

Početak nastave

Split: Upisi u tijeku

Zagreb: Upisi u tijeku

null

Uvjeti za upis:

završena srednja škola

Ikona dokument

Dokumenti potrebni za upis:

  • svjedodžba o završenom stupnju obrazovanja
  • rodni list (izvadak iz matične knjige rođenih)
  • domovnica
  • mala fotografija
  • OIB

Program je odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te se po završetku upisuje u e-radnu knjižicu.